REZERVIŠI

Lokacije

PREPORUČUJEMO

  • Bogorodičin hram

    • 1,1 km

    Bogorodičin hram, na Prčanju (Crkva rođenja Blažene Djevice Marije) najveća je sakralna građevina u Boki Kotorskoj, sa visinom kupole od 31m jedna je od najvećih sakralnih građevina na istočnoj obali Jadrana. U crkvi se nalaze brojna djela venecijanskih slikara 17. vijeka: Piazzetta, Tiepolo, Balestra, Molinari kao i brojna djela jugoslovenskih umjetnika: Kokolje, Mestrovica, Rosandica, Stojanovica, Milunovica i Lubarde.

  • Crkva sv Nikole

    • 1 km

    Crkva Svetog Nikole izgrađena je u baroknom stilu, odmah pored napuštenog franjevačkog manastira iz koga su poslednji monasi otišli 1908. godine. Crkva je teško oštećena u zemljotresu 1979. godine, a njena restauracija je završena tek nedavno, 2011. godine. U njoj se nalazi grandiozni visoki oltar izrađen u Veneciji, sa slikom Svetog Nikole, okruženom drvenim duborezom na kome su oslikani Sveti Petar i Sveti Pavle.

  • Tre Sorelle

    • 230 m

    Palata Tre Sorelle (tri sestre) smještena je u jugoistočnom dijelu Prčanja, neposredno uz obalu. U pisanim izvorima palata se prvi put pominje u XVI vijeku kao Villa trium sororum, te je taj naziv do danas zadržan. To je bio ljetnikovac kotorske plemićke porodice Buća, čiji se grb nalazi na nekoliko mjesta na zgradi. Ova palata neobičnog izgleda i skromnih dimenzija je najstarija građevina u Prčanju, a istovremeno i jedina u cjelini sačuvana gotička palata u Boki, izvan Kotora. Može se datirati u XV vijek.

  • Stari grad Kotor

    • 4,3 km

    Smjesten u jedan od najlepsih zaliva svijeta, Kotor, grad trgovaca i cuvenih moreplovaca ima dosta toga da isprica. Stari grad Kotor je najbolje sacuvana srednjovekovna urbana sredina tipicna za gradove nastale u XII i XIV vijeku. Srednjovekovna arhitektura i mnogobrojni spomenici kulturnog nasledja uvrstili su Kotor u UNESCO – ov spisak „Svetske prirodne i kulturne bastine“. Kroz citav grad prostiru se gradjevine, isprepletane ulicicama i trgovima. Na jednom od njih nalazi se i katedrala Sv. Tripuna spomenik romanskoj kulturi i jedan od prepoznatljivih simbola grada.

  • Perast

    • 16,1 km

    Perast, uspavani barokni gradic koji se nalazi nedaleko od Kotora. Najljepse gradjevine ovog malog grada nastale su u periodu od XVII – XVIII vijeka. U to vrijeme jaca pomorstvo i kapetani dizu velelepne vile koje i danas plijene svojom ljepotom. Perast je tih i miran grad. Obiluje sakralnim spomenicima: crkva Sv. Nikole, Parohijska crkva, ostrvo ispred Perasta na kome se nalazi crkva Sv. Djordja (XII), Gospa od Skrpjela: barokna crkva nastala na vjestackom ostrvu.

  • Gospa od Škrpjela

    • 18,5 km

    Gospa od Škrpjela, koja stoji ponosno naspram Starog grada Perasta, jedno je od dva šarmantna ostrvca smještena u Kotorskom zalivu. Na ovom vještačkon ostrvu nalazi se rimokatolička crkva (sa istoimenim nazivom) i muzej. Smatra se jednim od glavnih turističkih atrakcija u ovom dijelu Jadrana zbog legende o njegovom nastanku i nestvarne ljepote. Tu je i oltar sa bogatim detaljima, napravljen od Carrera mermera koji je izvajao poznati skulptor iz Đenove, Antonio Capelano. Legenda kaže da ukoliko stavite ruku u otvor iza oltara na kome se nalazi ikona Bogorodice, želja koju zamislite biće ispunjena.

  • Porto Montenegro

    • 12,1 km

    Smješten u spektakularnom Bokokotorskom zalivu, pod zaštitom UNESCO-a, Porto Montenegro je sinergija atraktivnog načina života svjetske klijentele na ovoj obali Mediterana, marine i luksuznog nautičkog naselja sa nekretninama za prodaju i najam. Impresivna marina sa 450 vezova, rezidencije, atraktivni svjetski brendovi, internacionalno gastro iskustvo, elegantni barovi, sportski, zabavni i art punktovi, kreiraju upečatljiv identitet glavne promenade Porto Montenegra.

  • Kotorska tvrđava

    • 4,4 km

    Prva na našoj listi je priča o kotorskoj tvrđavi i putu srednjovjekovnim stepenicama koje se izdižu visoko iznad grada. Ovo je neizostavan dio Kotora na koji i u starim srednjovjekovnim dokumentim opisan kao ‘grad-tvrđava Kotor’. Bedemi su građeni kao utvrđenja radi zaštite i odbrane od napada raznih osvajača ovih predijela sa mora kao i sa kopna. Oko Starog grada Kotora, bedemi su podignuti od IX do XIX vijeka. Svoju veličanstvenost i spektakularnu formu glavni zidovi koji okružuju grad su dobili u XIII-XIV vijeku dok je Kotor (Cattaro) bio pod vladavinom Mletačke republike (Republika Venecija, iz sjeverne Italije takođe zvana La Serenissima).